Ο Δημήτρης Μαμάκος γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. To 1999 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Μαθηματικά και ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στον χώρο του εμπορίου και των επιχειρήσεων. Το 2009, στο απόγειο ίσως της διαδρομής του, τα αφήνει όλα πίσω του. Ακολουθεί το μεγάλο του όνειρο και ταξιδεύει στην Ινδία και το Νεπάλ.
Τον Φεβρουάριο του 2012, το ημερολόγιο της περιπλάνησής του εκδίδεται στην ελληνική γλώσσα, με τον τίτλο «νομαδικόν: ημερολόγιο δρόμου». Πρόκειται για μία Αυτό-Έκδοση με ΣΚΟΠΟ, που ο Δημήτρης τον συνοψίζει «στην αναθεώρηση των εγωκεντρικών αρχών που θεμελιώνουν την Ιδέα μας για τον κόσμο».
Η πρόσφατη (Μάιος του 2014) «υιοθεσία» του βιβλίου από την Εκδοτική της Εστίας και η επανέκδοσή του κάτω από την ιστορική της σκέπη έρχεται για να φέρει το νομαδικόν και το μήνυμά του στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.
Τους τελευταίους τρείς χειμώνες ο Δημήτρης βρέθηκε στην Λέσβο και ασχολήθηκε με την βίο-καλλιέργεια της ελιάς.
Τον υπόλοιπο καιρό ταξιδεύει μεταξύ Ασίας και Αφρικής.

Συνεντεύξεις

"...Έχουμε ανατραφεί θεωρώντας θεόσταλτο αυτό τον Τρόπο, τον δρόμο της Ανάπτυξης, της Άνεσης και της Αφθονίας, κι εγώ –ανάμεσα σε πολλούς άλλους- πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να τον αμφισβητήσουμε· με σκοπό να τον ανανεώσουμε. Μας το υποδεικνύει ο ολοένα και πιο πιεσμένος/οργισμένος -με αυτόν τον Τρόπο- πλανήτης, αλλά και τα δισεκατομμύρια θύματα της παγκοσμιοποιημένης αδικίας, που είναι θύματα του ίδιου Τρόπου. Μας το υποδεικνύουν και οι δικές μας κοινότητες που, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη των ψυχολόγων και των ψυχιάτρων."
Απόσπασμα από την συνέντευξη στο diabazoume.gr
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ


Το νομαδικόν είναι ο καρπός της μεγάλης μου επιθυμίας να σταθώ δίπλα σε εκείνην ή εκείνον που ζει την ασφυξία των αδιεξόδων και να τους πω: "Είναι μόνο ένα όνειρο. Δεν έχει ο κόσμος αδιέξοδα. Γιατί δεν έχει όρια. Κοίταξέ τον [...] Ο Γιουνγκ είχε πει ότι η Ευρώπη κατέκτησε τον κόσμο κι έχασε την ψυχή της. Όσο συντομότερα δούμε την αλήθεια αυτής της πρότασης, τόσο γρηγορότερα θ' αρχίσουμε να αναζητάμε την χαμένη μας ψυχή [...] Ο συγγραφέας Δημήτρης Μαμάκος αφηγείται στην Κρυσταλία Πατούλη και το tvxs.gr τη δημιουργική πορεία της συγγραφής -από την ιδέα μέχρι το τυπογραφείο..."
απόσπασμα
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ

"...Πιστεύω πως αν συνεχιστεί -και δεν ανακοπεί από ένα τυχαίο γεγονός ή από την ίδια την απληστία μας- η εξέλιξη του είδους μας, στο μέλλον θα σχηματιστούν πολιτισμοί που θα θεμελιώνονται όλο και περισσότερο με στοιχεία πνεύματος και λιγότερο με στοιχεία ύλης. Θα υπάρξουν πολιτισμοί, όπου τα στρατιωτικά γεγονότα θα ανήκουν αυστηρά στην σφαίρα της ιστορικής, αναδρομικής ανάλυσης και φιλολογίας. Αν δεν ανακοπεί η εξέλιξη, εκεί θα οδηγήσει. Σε αυτήν την θεώρηση συγκλίνουν όλες οι διανοητικές προβολές του μακρινού μέλλοντος, που, κάποια «βιολογικά τερτίπια» ίσως, τις ενσάρκωσαν στο παρελθόν. Αναφέρομαι στις περιπτώσεις των Βούδα, Χριστού, κλπ. ..."
Aπόσπασμα από την συνέντεξη στο ideostato.gr
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη, εδώ


Ραδιοφωνικές συνεντεύξεις

Στην ERTopen με την Εύα Μαυρογέννη (24/11/14)

στην ΕΡΑ Αιγαίου με την Δήμητρα Λαχουρή (Γενάρης του '13)

στον FLASH με τον Γιώργο Καραμέρο (Μάρτης του '12)

 


Βίντεο Παρουσιάσεων

/body>